top of page
Foto van schrijverI Love Praag

Josefov de joodse buurt van Praag

Josefov is de van oudsher joodse wijk in de Tsjechische hoofdstad Praag. Vroeger was het de joodse buurt van Praag. Door dit fenomeen wordt Josefov vaak vertegenwoordigd door de vlag van de joodse gemeenschap van Praag. Deze vlag bestaat uit een gele davidsster op een rode achtergrond. Josefov ligt in het stadsdistrict Praag 1, net ten noorden van de Oude Stad.



Geschiedenis: Waarschijnlijk vestigden de eerste joden zich al rond de 10e eeuw in Praag. In het jaar 1096 vond de eerste pogrom plaats tegen de joden en werden de aanwezige joden in Praag in een ommuurde getto geplaatst. In 1262 voerde Ottokar II van Bohemen een Statuta Judaeorum in, wat ervoor zorgde dat de joodse wijk enige vorm van zelfbestuur kreeg. In 1389 zorgde een hevige pogrom voor een slachting van meer dan 3000 joden. Tegen het einde van de 16e eeuw veranderde de joodse gemeenschap. Het werd een bloeiende gemeente vanwege de burgemeester Mordecai Meisel, die minister van financiën werd. Zijn rijkdom zorgde voor de ontwikkeling van de getto. In deze tijd werd door Rabbi Löw de legende van de Golem gecreëerd.

In 1850 werd de wijk omgedoopt tot Josefstadt naar keizer Jozef II. Laatstgenoemd persoon had voor de emancipatie van de joden gezorgd. Twee jaar eerder hadden joden toestemming gekregen ook buiten Josefov te gaan wonen, waardoor de bevolking kleiner werd. Alleen de orthodoxe en arme joden bleven in Josefov wonen. Tussen 1893 en 1913 werden grote delen van Josefov vernietigd vanwege een initiatief om de stad hetzelfde in te richten als Parijs. Het enige wat overbleef waren zes synagoges, de oude begraafplaats en het oude joodse stadhuis.

In het begin van de 21e eeuw bestaat Josefov grotendeels uit gebouwen van het begin van de 20e eeuw, hierdoor is het moeilijk na te gaan hoe de wijk eruitzag toen er nog meer dan 18.000 mensen woonden. Volgens statistieken telde de wijk in 2006 1.816 inwoners. Ook in de tweede wereldoorlog bleef Josefov grotendeels behouden. Hitler wilde Josefov behouden als aandenken voor de gewonnen strijd.


Bezienswaardigheden

  • Het Joods Museum.

  • Het geboortehuis van Franz Kafka.

  • De Hoge Synagoge (Vysoká synagoga), 16e-eeuwse synagoge.

  • De Oudnieuwe Synagoge (Staronová synagoga), 13e-eeuwse synagoge in gotische stijl.

  • De Maiselsynagoge (Maiselova synagoga), 16e-eeuwse synagoge.

  • Spaanse synagoge. De Moorse architectuur van de Spaanse synagoge heeft een bijzondere aantrekkingskracht.

  • Jeruzalemsynagoge.

  • Klausen synagoge

  • Pinkas synagoge.

  • Het Joodse Raadhuis (Židovská radnice), rococo-gebouw.

  • Oude Joodse Begraafplaats (Starý židovský hÅ™bitov), 15e- tot 18e-eeuwse begraafplaats. De oudste joodse begraafplaats van Europa.


Ottokar II van Bohemen Ottokar II Přemysl (?, 1232 - Dürnkrut (Neder-Oostenrijk), 26 augustus 1278) was koning van Bohemen van 1253 tot 1278 in opvolging van zijn vader.

Hij was een jongere zoon van koning Wenceslaus I († 1253) en Cunigonde van Hohenstaufen († 1248). Hij vormde in Midden-Europa een groot rijk via erfenissen (Karinthië, Krain en Stiermarken) en veroveringen (Oostenrijk, Silezië en Slowakije), maar moest ten slotte het onderspit delven tegen keizer Rudolf I en verloor het grootste deel van zijn gebieden tegen het einde van zijn leven.


Rabbi Löw: Jehoeda ben Betsalel Löw, ook bekend als de Maharal van Praag (ca. 1512-1525 – Praag, 22 augustus 1609) was een Tsjechische rabbijn, Talmoed- en Thorageleerde en filosoof.

Het acroniem Maharal staat voor Morénu Ha-Raw Löw, dit betekent in het Nederlands "Onze Leraar Rabbijn Löw."De klinkers in Maharal hebben geen betekenis. De rabbijn zou een goede bekende zijn geweest van keizer Rudolf II. Deze keizer was zeer geïnteresseerd in de kennis van de rabbijn op het gebied van de alchemie. Hij was de opperrabbijn van Moravië, Posen en Praag.

Hij heeft verscheidene publicaties op zijn naam staan, waaronder een diepgaande verklaring op de Thora. Deze verklaring heet Goer Arjee en is een verklaring op de beroemde Thoraverklaring van Rasjie.

Een Nederlander Max Kohnstamm zei over Maharal: "Hij beweerd dat het 'competitieve element' in ons leven onmisbaar is, maar dat het -als het niet door de liefde tot de naaste wordt gecompenseerd- alleen maar kan leiden tot de ondergang. Kaïn was niet slechter dan Abel; ze probeerden beiden, rug aan rug, de wereld te verdelen. Maar als de een de lucht krijgt en de ander de aarde, vinden ze samen de dood. De Maharal van Praag zegt ook: de ander is de ontkenning van je eigen zijn. Het behoort tot de menselijke natuur over alles te willen heersen. Denken is heersen, kennen is heersen. Dus ieder ander beneemt je een stuk van die vrijheid. En tegelijkertijd begint het menselijk bestaan pas op het moment als je die ander een plaats geeft."

Volgens de legende zou Rabbi Löw eens samen met twee synagogedienaren een Golem, een bezielde gestalte uit leem, geschapen hebben die als beschermer van de Joden moest fungeren. Op een leeftijd van ver over de tachtig overleed Rabbi Löw. Hij vond zijn laatste rustplaats op de Oude Joodse Begraafplaats in Praag.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page